Amsterdam Gay Men's Chorus

De diversiteit van het Amsterdam Gay Men’s Chorus

Een paar maanden geleden stond er een heel ander optreden op de planning. Amsterdam Gay Men’s Chorus “Goes International” zou een voorstelling zijn geweest waarin het koor in meerdere talen zong en zijn diversiteit benadrukte. Er zat bijvoorbeeld een nummer in het Hindi in het repertoire,  Jai Ho bekend van de film Slumdog Millionaire. En Homeless van Ladysmith Black Mambazo dat deels in het Zoeloe wordt gezongen. Maar helaas moet “Goes International” voorlopig op zich laten wachten.

Ook hier gooide de pandemie namelijk roet in het eten. Bij elkaar komen kon niet meer, repeteren moest ineens via Zoom, en de kans dat het optreden überhaupt nog door kon gaan was nihil. Heeft het dan eigenlijk nog wel nut om te repeteren? Voor de mannen van AMSGMC in ieder geval wel. Al was het dan misschien niet per se voor het zingen. Meezingen bleek namelijk toch lastig met de vertraging in een online bijeenkomst. Na één onverwachtse canon ging iedereen behalve de dirigent maar op mute. Misschien dat vanuit die canon wel het idee kwam om een ‘chainsong’ op te nemen (een video waarbij elke deelnemer een stukje van het nummer zingt zodat als je ze achter elkaar plaatst je het hele nummer hebt) één van de dingen die het koor deed om wel met elkaar bezig te blijven. Ook de dansers namen video’s op en deelden ze met de rest van de groep.

Maar het repeteren was alsnog belangrijk voor het samenzijn. Want naast het zingen komen ze toch ook bijeen voor de gezelligheid, om te socializen, en met elkaar te lachen. Dat merkte ik ook gelijk toen ik aankwam bij de repetitie. “Wil je thee, of iets uit die andere kannen?” “Wat zit er in de andere kannen?” “Ook thee.” Misschien had je erbij moeten zijn.

De familie die AMSGMC is zal je ook terugzien in Faith In The Sound. De film werd geregisseerd door koorlid en tv-professional Remco van Dam. In de film van ongeveer een half uur zien we het koor optreden, horen we ze zingen en luisteren we naar het verhaal van een aantal van de leden. Ze vertellen waarom nou juist een gay koor voor hun zo belangrijk is, of hoe ze door het koor zichzelf beter leerde kennen. Tussendoor zal Nutella Versace ook voor wat luchtigere momenten in de film zorgen. Verwacht dus een film die even veelzijdig en divers is als het koor zelf.

Die diversiteit van het Amsterdam Gay Men’s Chorus is absoluut een onderscheidende eigenschap van het koor. Doordat ze Engels hanteren als voertaal is het ook voor mensen die pas kort in Nederland wonen of geen Nederlands spreken makkelijk om zich thuis te voelen bij het koor. Zo sprak ik na de repetitie nog even met de Amerikaanse David. Voordat hij naar Amsterdam verhuisde was hij lid van het Boston GMC. Hij wilde in Amsterdam graag bij een vergelijkbaar koor. Ondanks dat hij nog geen Nederlands sprak kon hij dus zo meedoen.

Door hun diversiteit nadrukkelijk uit te dragen hopen ze het ook nog laagdrempeliger te maken voor mensen om zich bij het koor aan te sluiten. En mocht je nu denken “ik zou me wel bij dat koor willen!” Ik heb me laten vertellen dat ze in september weer open repetities hebben. Of je nou al volleerd vocalist bent of, net als ik, vooral een fanatiek douchezanger en schoonmaakdanser, je bent absoluut welkom.