THEMA

Het thema van dit jaar, Take Care, zal voor een deel van de community niet onbekend zijn. Aan het begin van deze eeuw vonden onder deze noemer campagnes plaats om bewustwording te creëren rondom het hiv-virus en de gevolgen daarvan. De coronacisis vertoont veel overeenkomsten met de aidsepidemie. Het is een disruptie van het leven zoals het was, er is eenzaamheid, verdriet, angst voor de ander en voor onszelf en het gevaar van stigmatiseren. 


Voor velen van ons niet geheel onbekend, ook zonder coronacrisis. 


Maar er zijn ook overeenkomsten, zoals de saamhorigheid in de manier waarop we er nu voor elkaar zijn en in een golf van creativiteit die voortkomt uit de bevreemdende situatie waarin we ons nu bevinden. Dit jaar gaat het om zelfzorg, veerkracht en gemeenschapszin: thema’s die vandaag extreem actueel zijn en ook een link hebben naar de stille epidemie uit het verleden.

COC'S SHAKESPEARE CLUB

De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen.

Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, in de vorm van het festival COC’s Shakespeare Club.

 

COC’s Shakespeare Club heeft als doel de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbti+ gemeenschap in Amsterdam en omstreken te vergroten. Daarom brengen we de super diverse lhbti+ gemeenschap en onze ‘allies’ (bondgenoten) in een veilige omgeving samen om het te hebben over wat we van elkaar kunnen leren en wat ons met elkaar verbindt. Door de centrale locatie van het Amsterdam Museum in de binnenstad, staan we open voor een divers publiek van Amsterdammers en (internationale) bezoekers.

 

COC’s Shakespeare Club is ook in 2020 een co-creatie tussen COC Amsterdam e.o. en het Amsterdam Museum. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om een zo divers en interessant mogelijk programma voor en door de lhbti+ gemeenschap neer te zetten, binnen de huidige maatregelen.

COC AMSTERDAM E.O.​

COC Amsterdam e.o. richt zich op persoonlijke empowerment, verbinding en mobilisatie rondom seksuele oriëntatie, gender identiteit & expressie en sekse kenmerken, door ons samengevat in de term ‘seksuele en genderdiversiteit’.

 

COC Amsterdam e.o. is onderdeel van een brede maatschappelijke beweging waar verandering vooral voortkomt uit (gezamenlijk) doen. Binnen COC Amsterdam e.o. staan eigen initiatief, motivatie en respect voor elkaar centraal. Onze kernwaarden zijn: initiatiefrijk, zichtbaar, samen en geaard.

COC Amsterdam e.o. is een vereniging met 1700 leden en 120 vrijwilligers actief binnen de gemeentes: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

 

www.cocamsterdam.nl

HET AMSTERDAM MUSEUM​

Het Amsterdam Museum is dé plek om Amsterdam te leren kennen – voor zowel inwoners als bezoekers die graag meer willen weten over de Nederlandse hoofdstad en haar geschiedenis.


De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie én marijuana. De stad waar de eerste ‘homo’- huwelijken werden gesloten. Een handelstad die al duizend jaar oud is en een speciale relatie heeft met water, ondernemers, creatievelingen en vrij-denkers.

Vanuit het monumentale pand op de Kalverstraat, brengt het Amsterdam Museum de stad tot leven voor iedereen.


www.amsterdammuseum.nl

COC’s Shakespeare Club 2020 is tot stand gekomen met, door en voor kleinere groepen binnen de grote lhbtqi+ gemeenschap, in volledige samenwerking en co-creatie tussen:

En door middel van subsidie en sponsoring van: