2021: best of editie

In de afgelopen 5 jaar hebben we ontzettend veel gedaan: van symposia over veiligheid tot buurtborrels, van een panelgesprek over whitewashing tot een quiz over sekswerk, van activiteiten voor LHBTIQ+’ers met een verstandelijke beperking tot queer rondleidingen door het Amsterdam Museum, van vogue optredens tot literatuurvoordrachten, van workshops voor queer mensen van kleur tot theatervoorstellingen, van feestelijke samenkomsten voor nieuwkomers tot filmscreenings, van voorlichtingen tot feestjes. Thema’s van de afgelopen jaren waren “Sharing Stories, Exploring Identity”, “QueerSpaces”, en “Take Care!”.

Nu is het tijd om terug te kijken en 5 keer het beste van COC’s Shakespeare Club terug te laten komen.

COC'S SHAKESPEARE CLUB

De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen. Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, in de vorm van het festival COC’s Shakespeare Club.

 

COC’s Shakespeare Club is in 2016, tijdens het vorige jubileumjaar van COC in Amsterdam en tegelijk met de EuroPride, ontstaan als event met het doel om de zichtbaarheid en empowerment van de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam en omstreken te versterken. Deze eerste COC’s Shakespeare Club was een samenwerking tussen COC Amsterdam e.o., COC Nederland, het Amsterdam Museum en IHLIA. Met de titel Shakespeare Club wordt verwezen naar de oorspronkelijke naam van het COC, een schuilnaam voor samenkomsten van mensen die niet mochten zijn wie ze zijn. Na 5 edities is COC’s Shakespeare Club in Amsterdam een sociaal-cultureel fenomeen geworden waar juist dat centraal staat: een veilige en vrolijke plek om te zijn, en te laten zien, wie je bent. 

 

COC’s Shakespeare Club is een co-creatie van COC Amsterdam e.o. en het Amsterdam Museum. De activiteiten van COC’s Shakespeare Club worden ontwikkeld samen met, door en voor de meest gemarginaliseerde groepen binnen de diverse LHBTIQ+ gemeenschap, waaronder met name de communities van mensen van kleur en transpersonen. 

 

In 2021 maakt COC’s Shakespeare Club voor het eerst deel uit van de programmering in het kader van de alliantie Zichtbaarheid & Pride. Binnen een bondgenootschap van 22 Amsterdam LHBTIQ+ organisaties met verschillende belangen en posities, van grassroots tot gevestigde orde, zetten we ons de komende 2 jaar in tégen racisme, seksisme, validisme, transfobie, islamofobie, interseksefobie, afrofobie, xenofobie en queerfobie, en vóór een saamhorige en solidaire gemeenschap waarin íedere LHBTIQ+ Amsterdammer zichzelf kan zijn.

COC AMSTERDAM E.O.​

COC Amsterdam e.o. richt zich op persoonlijke empowerment, verbinding en mobilisatie rondom seksuele oriëntatie, gender identiteit & expressie en sekse kenmerken, door ons samengevat in de term ‘seksuele en genderdiversiteit’.

 

COC Amsterdam e.o. is onderdeel van een brede maatschappelijke beweging waar verandering vooral voortkomt uit (gezamenlijk) doen. Binnen COC Amsterdam e.o. staan eigen initiatief, motivatie en respect voor elkaar centraal. Onze kernwaarden zijn: initiatiefrijk, zichtbaar, samen en geaard.

COC Amsterdam e.o. is een vereniging met 1700 leden en 120 vrijwilligers actief binnen de gemeentes: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

 

www.cocamsterdam.nl

HET AMSTERDAM MUSEUM​

Het Amsterdam Museum is dé plek om Amsterdam te leren kennen – voor zowel inwoners als bezoekers die graag meer willen weten over de Nederlandse hoofdstad en haar geschiedenis.


De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie én marijuana. De stad waar de eerste ‘homo’- huwelijken werden gesloten. Een handelstad die al duizend jaar oud is en een speciale relatie heeft met water, ondernemers, creatievelingen en vrij-denkers.

Vanuit het monumentale pand op de Kalverstraat, brengt het Amsterdam Museum de stad tot leven voor iedereen.


www.amsterdammuseum.nl

COC’s Shakespeare Club 2021 is tot stand gekomen met, door en voor kleinere groepen binnen de grote lhbtqi+ gemeenschap, in volledige samenwerking en co-creatie tussen:

En door middel van subsidie en sponsoring van: