Shakespeare club is back!

Van 18 juli t/m 31 juli 2024  organiseert het COC opnieuw de Shakespeare club. Dit allemaal om onze vrijheid, vrijwilligers, leden en alle mensen van de regenboog te vieren. Meld je aan voor één van onze leuke evenementen en kom gezellig langs! 

Kijk voor programmering op de homepage.

COC’S SHAKESPEARE CLUB

De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen. Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, in de vorm van het festival COC’s Shakespeare Club.

COC’s Shakespeare Club is in 2016, tijdens het vorige jubileumjaar van COC in Amsterdam en tegelijk met de EuroPride, ontstaan als event met het doel om de zichtbaarheid en empowerment van de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam en omstreken te versterken. Deze eerste COC’s Shakespeare Club was een samenwerking tussen COC Amsterdam e.o., COC Nederland, het Amsterdam Museum en IHLIA. Met de titel Shakespeare Club wordt verwezen naar de oorspronkelijke naam van het COC, een schuilnaam voor samenkomsten van mensen die niet mochten zijn wie ze zijn. Na 5 edities is COC’s Shakespeare Club in Amsterdam een sociaal-cultureel fenomeen geworden waar juist dat centraal staat: een veilige en vrolijke plek om te zijn, en te laten zien, wie je bent. 

COC’s Shakespeare Club is creatie van COC Amsterdam e.o. en de sponsoren. De activiteiten van COC’s Shakespeare Club worden ontwikkeld samen met, door en voor de meest gemarginaliseerde groepen binnen de diverse LHBTIQ+ gemeenschap, waaronder met name de communities van mensen van kleur en transpersonen. 

In 2021 maakt COC’s Shakespeare Club voor het eerst deel uit van de programmering in het kader van de alliantie Zichtbaarheid & Pride. Binnen een bondgenootschap van 22 Amsterdam LHBTIQ+ organisaties met verschillende belangen en posities, van grassroots tot gevestigde orde, zetten we ons de komende 2 jaar in tégen racisme, seksisme, validisme, transfobie, islamofobie, interseksefobie, afrofobie, xenofobie en queerfobie, en vóór een saamhorige en solidaire gemeenschap waarin íedere LHBTIQ+ Amsterdammer zichzelf kan zijn.

COC AMSTERDAM E.O.​

COC Amsterdam e.o. richt zich op persoonlijke empowerment, verbinding en mobilisatie rondom seksuele oriëntatie, gender identiteit & expressie en sekse kenmerken, door ons samengevat in de term ‘seksuele en genderdiversiteit’.

COC Amsterdam e.o. is onderdeel van een brede maatschappelijke beweging waar verandering vooral voortkomt uit (gezamenlijk) doen. Binnen COC Amsterdam e.o. staan eigen initiatief, motivatie en respect voor elkaar centraal. Onze kernwaarden zijn: initiatiefrijk, zichtbaar, samen en geaard.

COC Amsterdam e.o. is een vereniging met 1700 leden en 120 vrijwilligers actief binnen de gemeentes: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

www.cocamsterdam.nl

DE HERMITAGE EN THE SOCIAL HUB

De Shakespeare club vindt plaats in de Hermitage en the Social Hub. 

Beide locaties zijn uniek, en geven ruimte voor een vreugdige, veilige viering van de Shakespeare club. 

Hermitage adres: Amstel 51, Amsterdam 

The Social Hub adres: Wibautstraat 129, Amsterdam

COC’s Shakespeare Club 2023 is tot stand gekomen met, door en voor kleinere groepen binnen de grote lhbtqi+ gemeenschap.

En door middel van subsidie en sponsoring van: