Black Lives Matter Interview: Tieneke Sumter gedenkt Audre Lorde

Lang voordat de huidige modewoord intersectionaliteit in 1989 werd bedacht door Kimberlé Crenshaw, was de zelfbenoemde ‘zwarte, lesbische, moeder, krijger, minnaar, dichter’ en auteur-feministische-activistische-docent Audre Lorde (1934 – 1992) het levende beeld ervan. Audre nam de ‘y’ definitief van haar naam en werd in haar laatste jaren ingewijd tot een Yoruba-priesteres [Nigeria] onder de genderbending naam Gamba Adisa. Typisch de naam van een jongen, [de] she-warrior die zichzelf duidelijk maakt. Ms. Lorde leefde niet lang genoeg om te bewegen met haar nieuwe nom de guerre vanwege kanker.

Ik sprak met Tieneke Sumter, die het genoegen had Gamba in Amsterdam te hosten voor de promotie van de veelgeprezen Sister Outsider (Crossing Press, 1984).

Sonny Jermain [SJ]: Wie was Gamba Adisa?

Tieneke Sumter [TN]: Ze was een geweldige vrouw! Ze beschreef vrouwen als ‘sterk en gevaarlijk’ en stond voor het terugwinnen van onze macht als zwarte vrouwen en de vele mensen die anders waren en zich buitenstaanders voelden in systemen en plaatsen. Ik had het geluk om in 1984 met haar samen te werken.

SJ: Wat denk je dat ze nu zou zeggen over de stand van intersectionaliteit voor zwarte vrouwen?

TN: Ze zou dezelfde berichten hebben gezegd als “Jouw stilte zal je niet beschermen”, zoals ze toen deed. Helaas is er niet veel veranderd. We moeten blijven durven uitspreken, trots op onszelf zijn en een gemeenschappelijke basis vinden. We leven in een meer rechtse wereld en we kunnen niet bang zijn om ons uit te spreken. Haar gedicht For Each of You herinnert ons eraan dat “je moeder een prinses in duisternis was”, en dus zijn wij degenen die in het licht stappen.

SJ: Hoe reageer je meestal op mannen die zeggen dat het feminisme “boos en bitter” is?

TN: (Lacht) Ah ja, daar heeft ze ook over geschreven. Mannen zeggen dat vrouwen ‘hysterisch’ zijn en dat is een manier om ons het zwijgen op te leggen en onze kracht te verminderen. Dat [narcisme] werkt niet en zal niet werken.

SJ: Naarmate de Black Lives Matter-bewegingen het woord verspreiden, met daarbij die van queer- en trans-levens, hoe reageren we op de mensen die erin springen en zeggen “All Live Matters!”

TN: In feite zijn alle levens belangrijk. Iedereen weet dat. We kunnen onze ogen echter niet sluiten. Wij [zwarte en queer mensen] komen van ver met een lange geschiedenis van anders-zijn, buitengesloten, opgesloten en neergekeken. Klopt, alle mensenlevens doen ertoe en daarom vechten we voor gelijkheid om deel uit te maken van alle levens in die kwestie.

Ik ben op 6-jarige leeftijd naar Nederland gehaald en op 26-jarige leeftijd ben ik teruggegaan naar Suriname. Ik woonde daar 27 jaar en ik ben geschokt en verrast dat ik hier terug ben en zie hoe de rechtse kant openlijk racistisch is geworden met behulp van de vrijheid van meningsuiting. Destijds was het racisme verborgen, maar het was nog steeds zo erg al dat toen ik vertrok. Ik verwerk nog steeds wat er gebeurt en of ik blijf of terug ga. Racisme is zo’n verspilling van menselijk kapitaal.

SJ: Welk advies heb je voor nieuwe zwarte LGBTQIA+ mensen in Nederland?

TN: Maak deel uit van de bewegingen. Neem geen afstand van jezelf. Je kunt niet zwijgen. Gelijkheid en onze rechten, vooral als queer persoon, behoort dat je actief bent om geen buitenstaander te zijn. Audre met Sister Outsider, inspireerde me om niet bang te zijn, niet ertussen te horen passen en in plaats daarvan creatief te zijn.

Lezingen van Audre Lorde streamen deze week dagelijks van 10.00 tot 10.15 uur en je kunt je abonneren op ons YouTube-kanaal voor meer video van onze evenementen voor het geval je de actie hebt gemist.

Tags:
,