Transnationale queer en trans-solidariteit: Kazachstan en Kirgizië

Voertaal programma: Engels

So Roustayar, gemeenteraadslid van BIJ1, zal tijdens de Shakespeare Club een live talk hosten waarin grassroot activisten uit Nederland en Centraal-Azië die zich richten op queer- en transkwesties, ervaringen uit kunnen wisselen. De obstakels die queers en transgenders in Kazachstan en Kirgizië tegenkomen, staan centraal in het gesprek. Deze staten zijn zeer onzichtbaar in de mondiale mainstream media, tenzij het om olie gaat of een excuus voor de westerse staten om sancties op te leggen en de naburige machten te destabiliseren, aldus Haydar Mukhit – organisator van dit event. Veel activisten uit Centraal-Azië moeten een beroep doen op voornamelijk ‘witte’ instellingen in het westen dus dit evenement is een kans om aan te dringen op meer transnationale solidariteit tussen grassroot activisten en organisaties, in plaats van via traditionele kanalen van NGO’s en Euro-Amerikaanse media, die voornamelijk strategische, geopolitieke belangen dienen en de strijd van homo’s en transgenders vergeten. Om wereldwijd voor elkaar te zorgen, moeten we elkaar en onze situaties kennen en strategieën bedenken om problemen waartegen gemarginaliseerde mensen over de hele wereld aanlopen, te helpen verminderen.

Het event is georganiseerd door Haydar Mukhit, een kunstenaar uit Kazachstan die in Nederland woont.

So Roustayar wordt vergezeld door Altynay Kambekova (Feminita Kazakhstan, een organisatie die de rechten van LBTQ-vrouwen beschermt) en Sanjar Kurmanov, trans activist in Kirgizië.

We zullen praten over hoe COVID-19 en andere kwesties van invloed zijn op queers en transgenders in deze post-Sovjet dictaturen in Centraal-Azië, en we bespreken hoe transnationale hulp kan worden geboden en verbeterd.

Voor dit programma geldt een pre-registratie. Vooraf aanmelden is daarom verplicht en kan via onderstaande link.

Datum

01 aug 2020
Expired!

Tijd

15:00 - 16:00

Kosten

Gratis

Labels

PRE-REGISTRATIE

Locatie

Zoom
Categorie
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.