We spraken Chayden Richie over zijn album FxF10 en zijn workshop ‘Rap’

Chayden Richie zal op 31 juli 19:00-20:30 een rap workshop via Zoom geven. Hij maakt deelt uit van Trans Art School, een initiatief van Trans Amsterdam, en zij verzorgen tijdens Shakespeare Club drie creatieve online workshops door jongere transgenders: spoken word poetry, filmproductie en rappen. Onze blogger Kylian was helemaal gehyped toen hij Chayden’s album FxF10 luisterde en ging met hem in gesprek.

Kylian Weijers [KW]: Hi Chayden! Leuk om je even te spreken. Het thema van COC Shakespeare Club dit jaar is ‘Take Care’. Ik luisterde naar je album FxF10 en die shit is echt top notch! Op zo’n lekkere flow en mix van rap en zang neem je de luisteraar mee in je emotions. Het begint bij ‘Check On Me’, waar je zegt ‘Ik ben te vaak geskipped, te vaak gedropped’ en ‘Blijf met me alleen als je het meent want ik heb geen tijd voor fake’. Hoe hou jij je sterk in het bereiken van je doel? Wat is jouw betekenis van “Take Care”?

Chayden Richie [CR]: Soms vergeet je weleens hoe sterk je kan zijn als persoon. Hoe creatief je kan zijn of hoe speciaal je bent. Ook al zijn er soms mensen om je heen die het je kunnen zeggen. Ben jij de persoon die er uiteindelijk in moet geloven. Ik vind het daarom belangrijk dat je ook voor jezelf moet kiezen en voor jezelf moet zorgen. Want eigenlijk, heel eerlijk. Gaat niemand anders dat ( met name op mentaal gebied) voor jou doen/ kunnen doen. Het blijft moeilijk, maar soms heb ik een even een besef momentje als ik terug luister naar de muziek die ik al heb gemaakt. ” Dit heb ik gedaan, en het is toch eigenlijk best wel goed”. Dat houdt mij dan weer op de been en geeft mij motivatie om verder te gaan.

KW: Naast dat je een man on a mission bent, heb je ook een heleboel liefde te geven in FxF10, met nummers als ‘A Leader’, ‘Lady in Red’, ‘Mon Amour’ en ‘Samen’. Zoveel liefde. Waar haal jij je inspiratie hiervoor vandaan? 

CR: De inspiratie voor het schrijven van liefdes nummers haal ik over het algemeen uit mijn eigen persoonlijke ervaringen. Maar het komt ook weleens voor dat ik bijvoorbeeld de situatie van anderen ( vrienden, familie of misschien wel iets wat ik voorbij zie komen op social media) gebruik als inspiratie. Dat kan zijn dat ik dan het onderwerp van die situatie gebruik als rode draadlijn en vanuit daar eromheen schrijf.

KW: In ‘Gas Pedal’ zeg je geen remmen te hebben: ‘Ik wil m’n dingen fast’. Dat moet tijdens de lockdown wel moeilijk voor je geweest zijn, of niet? Hoe ben jij door de corona crisis heen gekomen?

CR: Helaas zijn wij nog niet door de crisis heen.. Probeer er wel zoveel mogelijk uit te halen. Het is namelijk een hele bizarre tijd, en daar moet je extra rekening mee houden. Wat voor liedjes kun je bijvoorbeeld droppen? Wanneer en wie wil je bereiken? Hoe ga je dat doen? Dus dat zijn wel vragen waar je extra aandacht aan moet besteden. Daarnaast zoveel mogelijk proberen creatief te zijn, proberen de meeste dingen zelf te doen. Zoals ik altijd doe. Zelf video’s opnemen, thuis zelf opnemen etc etc.

KW: Wat heb je de komende tijd in petto?

CR: Ik ben een veelzijdige artiest en ik hou er van om divers te zijn in de dingen die ik doe. Ik vind het leuk om te horen als ik iets gepubliceerd heb, en de luisteraar niet had verwacht dat ik zoiets kon. De komende tijd dus zeker MUZIEK!! Ook zijn de eerste samples van mijn Merchandise onderweg. Binnenkort kun je dus via mijn website ‘Chayden Richie’ merchandise aanschaffen. De achterliggende gedachten van mijn merch is niet typisch. Ik introduceer bij deze ‘ BALANCED ‘ chayden richie merchandise. ‘ Turn Your Negatives Into Positives ‘ Voor meer neem je een kijkje op www.chaydenrichiemusic.nl/merchandise

KW: Wat kunnen mensen van je workshop verwachten?

CR: Mijn workshop is niet bedoeld om aan het einde van de rit alleen maar een “rappertje” uit te kunnen hangen. Er komt namelijk meer bij kijken. Een workshop in het algemeen is voor mij ook een manier om je vaardigheden op verschillende manieren te kunnen bevorderen. Uiteraard is het mooi meegenomen als je dan ook leert hoe je moet schrijven of je stem te gebruiken wanneer je rapt/zingt. In mijn workshops zal de focus voornamelijk liggen op wat jij wilt. Daar gaat zeker tijd in zitten, maar dit hoef ook niet voor mij op te schrijven en/ of aan mij te vertellen. Zeker geen druk! Dit is een proces, en de antwoorden vind je alleen door te DOEN. Twijfel je om een rap workshop te volgen denk dan aan de bovenstaande zinnen. Een rap workshop zal van jou misschien geen rapper maken, want misschien zit je daar ook niet op te wachten. Het kan in ieder geval wel een steentje bijdragen aan je ervaringen. Weer eentje rijker!

KW: Oke! Het zal in ieder geval een hele leuke en leerzame ervaring worden. Laat ik eerlijk tegen je zijn, ik probeer ook vaak mee te rappen met nummer maar dat lukt me nooit echt goed. Misschien dat ik mezelf ook wel inschrijf 😉 Thanks Chayden!

Chayden Richie is geboren en getogen in Amsterdam-West, maar zijn roots liggen in Suriname. Hij verzorgt op 31 juli de muzikale workshop ‘Rap’. Het gaat hierin vooral over het schrijven van je tekst, je flow, je stemgebruik en de delivery op de beat van de muziek. Meld hier hier aan!