Perry Gits: De maker van “I’m so into Voguing Right now”

Donderdag 9 juli 2020 heb ik het privilege gehad om Perry Gits, de maker van “I’m so into voguing right now”, te mogen interviewen. Deze vragen gingen over zijn optreden in de Shakespeare Club die 30 juli a.s. zal plaatsvinden. Wees erbij en sta jezelf toe om iets nieuws te leren!

Perry is iemand met vele artistieke talenten: Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten met de specialisatie Urban contemporary dans en heeft in de musicals Hair en Dreamgirls gezeten waar hij Berget Lewis leerde kennen. Via haar is hij bij een Gospel groep genaamd ZO! Gospel Choir gekomen waar iedereen welkom is. Deze is based in Amsterdam Bijlmer waar Perry opgegroeid is. Het voelt voor hem als thuiskomen. Daarnaast is hij theatermaker onder andere bekend van “Je Lult” en “Q-talk” waarin hij politieke statements maakt ten opzichte van de black LHBTI+ gemeenschap en black trans people. Een belangrijk thema van hem gaat over het zwart de norm maken voor de maatschappij. Het theater is nog grotendeels wit en hij wil graag een steentje bijdragen. De ballroom cultuur inspireert hem op  persoonlijk en artistiek gebied. Hij probeert daarmee een safe space te creëren.

Dit doet hij in combinatie met de ballroom culture in Nederland waarin hij actief is en die tijdens het event 30 juli deels aanwezig zal zijn. In het thema “take care” van Shakespeare club, zal de veiligheid en gezondheid binnen de ballroom culture besproken worden. Ook de ballroom als safe space. De ballroom is een subcultuur binnen de black and latino LGBTQ+ community die in de jaren 60 in New York ontstaan is. Het zal een panel talk worden waarbij Perry samen met andere ballroom experts de veiligheid en gezondheid bespreekt binnen de scene en hoe die verbeterd kan worden. Het overall theme “take care” zal in de week van COC Shakespeare club belicht worden. De scene is al safe, maar het kan nog safer volgens Perry. Het gaat over het gebruik van Taal. Met name als het gaat om de taal rondom gender en seksualiteit (non-binary en transgenders bijvoorbeeld). Perry en andere ballroom experts gaan ook praten over de veiligheid aspecten en over bedragen voor ‘gigs’ voor aanvragen van buiten de ballroom scene. Omdat de ballroom scene steeds meer naar buiten komt naar het publiek. Een ander onderwerp betreft hoe mannelijke gays binnen de ballroom (ook ‘butch queens’ genoemd binnen de scene) met transgender mensen het beste kunnen omgaan. De scene is immers opgebouwd en ontstaan door Black/Latino Transgender people.  Tijdens het event zullen deze vraagstukken en meer besproken worden. Daarna zal er een LSS (Legends, Statements and Stars) plaatsvinden waarbij mensen binnen de scene opgeroepen worden om zich te laten zien (roomcalling).

De scene is vanaf 2013 ook in Nederland actief door onder andere Amber Vineyard, Lasseindra Ninja uit de ballroom scene uit Parijs en Archie Burnett/Ninja uit New York. Hoewel de meeste mensen een enkel element kennen, namelijk vogue, bestaat de ballroom uit meerdere elementen. De ballroom is gecreëerd als een veilige haven voor mensen die zich niet geaccepteerd voelen door de maatschappij vanwege hun afkomst, gender en geaardheid. Aangezien Perry vanaf het begin actief is in de Nederlandse ballroom scene, voelt hij zich verantwoordelijk voor wat er bekend wordt gemaakt over de ballroom scene. Dat begrijp ik goed, want alles wat persoonlijk is wil men beschermen voor iedereen waardoor de ballroom een veilige haven is. Mensen stellen zich open en kwetsbaar op binnen de ballroom en laten volledig zichzelf zien. Om meer te weten te komen over de ballroom is het volgens Perry het beste om je er verder in te verdiepen omdat de ballroom meer inhoudt dan alleen maar voguing. Voguing is slechts een van de subcategorieën ervan!

Pose is op Netflix te zien en laat zien waar de ballroom door ontstaan is, waar de scene mee kampt en wat houses en balls inhouden.

De titel “I’m so into voguing right now” komt van een opmerking welke Vanessa Hudgens maakte in het openbaar, waardoor het voor Perry duidelijk werd dat de ballroom scene steeds meer publiekelijk is geworden. Hij vind het daarom van belang dat een panel talk, zoals die op 30 juli a.s. gehouden zal worden, plaats moet vinden. Deze onderwerpen zijn belangrijk om de veiligheid binnen de ballroom te waarborgen.

Voor het event was er op 25 juli jl. een ball, de Black Pride mini ball die hij samen met Zelda Fitzgerald Ninja zal organiseren. Zelda zal ook aanwezig zijn tijdens het event “I’m so into voguing right now” als MC en Arnold als DJ.

Zelf heb ik de balls en de ballroom scene ervaren als een prachtige scene waarbij er veel activisme plaatsvindt. Het gaat om het vieren van het anders zijn en waar iedereen welkom is, mits je de mensen om je heen respecteert en in je achterhoofd houdt dat het bedoeld is voor de black and latino LGBTQ+ community. Dat houdt onder andere in dat men moet opstaan tijdens een ball wanneer een donker iemand opgeroepen wordt en dat witte mensen die actief zijn binnen de ballroom een mogelijke baan of kans afstaan aan iemand die een minderheid is vanwege institutionele racisme.

Daarnaast heb ik de Sex Siren and Body class gevolgd waarin Perry elke woensdag lesgeeft in Nowhere Amsterdam. Dit gaat voornamelijk over het lichaam en de sensualiteit die iemand kan uitstralen. Er kan elke week gereserveerd worden en er wordt een volledig veilige omgeving geboden.

Wees erbij, zowel live als online beschikbaar!

© Verhaal door Maxime Hallatu. Fotografie door Bete Photography (@BetePhotography)