Waarom COC Amsterdam e.o. de nieuwe Pride vlag gebruikt

Sinds kort heeft COC Amsterdam e.o. de nieuwe TQ PoC Pride vlag in gebruik genomen, de vlag die Trans en Queer People of Color centraal plaatst. “Dat mensen te maken hebben met discriminatie om kleur, afkomst of gender, is voor COC Amsterdam e.o. de reden om deze vlag in het logo mee te nemen”, liet COC Amsterdam e.o. weten.

De vlag is ontworpen door Julia Feliz, een gender-vaag, panseksueel, zwarte en inheemse Puerto Ricaan, met om een unieke maar krachtige verklaring af te geven van wat Trans en Queer (TQ) People of Color (PoC) nodig hebben van de LHBTIQ+ beweging. Feliz legt uit dat “de ‘TQ PoC New Pride Flag’ is voorzien van de trans-vlag die de originele Rainbow-vlag doorkruist, terwijl de zwarte en bruine PoC centraal staan, ter ere, herinnering en erkenning dat we mensen in de meest kwetsbare posities moeten centreren, om bevrijding voor iedereen te bereiken”.

Daarnaast is het ook een brug naar de geschiedenis van de beweging en naar sleutelfiguren als Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera, Miss Major en Victoria Cruz – zwarte and bruine trans vrouwen / PoC – die de weg leidden naar Pride / de moderne LGBTQIA+ beweging en momenteel het meest lijden onder homofobie en transfobie.

De vlag is ook ontworpen om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen ter ondersteuning van zwart en bruine trans-gemarginaliseerde genders. COC Amsterdam e.o. heeft dan ook specifiek voor deze niet-commerciële vlag gekozen.

Als we als community elkaar willen steunen, dan horen we de meest gemarginaliseerde groepen juist voorop te zetten, een stap terug te nemen en begrijpen waarom wij dit doen. Het betekent dat we meer dan alleen bondgenoten zijn. Lees meer over de betekenis achter de vlag via newprideflag.com of download de vlag HIER.

Concept Artist: Julia Feliz
Graphic Designer: Hayley Brown