21 jul Inzoomen in het trans leven in Kazachstan en Kirgizië
Toen ik dit event tegenkwam, dacht ik: “Hmm, Kazachstan en Kirgizië? Hier is een kans om iets nieuws te leren.” De Centraal-Aziatische landen ontsnappen soms aan de aandacht op het wereldtoneel vanwege hun dominante buren. Nog uitdagender is de situatie van de LHBTI-gemeenschap, aangezien beide landen een moslimmeerderheid van 70%-90% hebben, wat leidt tot brede homofobie en discriminatie, hoewel beide vanaf 1998 consensuele seksuele activiteit van hetzelfde geslacht toestaan.
De Amsterdamse gay dating-app Planet Romeo, die mij eind 2019 wellevend verwelkomde met een groep nieuwkomers in Nederland, heeft Kazachstan op nummer 118 en Kirgizië op 124 van de 127 landen in hun baanbrekende Gay Happiness Index van 2015 staan. Iran, Irak en zes Afrikaanse landen voegden zich zonder pardon bij de twee landen; Kameroen, Ethiopië, Ghana, Nigeria, Oeganda en Soedan in de slechtste tien. Zimbabwe, mijn geboorteland, staat dicht bij de 110 in de slechtste top twintig. Rusland, dat de Zimbabwaanse vrijheidsstrijders hielp bij het beëindigen van de koloniale overheersing in de jaren zeventig, terwijl het greep hield op Kazachstan en Kirgizië in de Sovjet-Unie, staat op 87 in de onderste veertig.
Dit jaar brengt het Shakespeare Club-festival Transnational Queer and Trans-Solidarity: Kazakhstan and Kyrgyzstan, een evenement georganiseerd door de in Nederland gevestigde Kazachse kunstenaar Haider Mukhit, die hoopt dat meer Nederlanders op de hoogte kunnen zijn van wat er in de twee landen gebeurt. “Het is moeilijk voor activisten in Kazachstan en Kirgizië om internationale steun te krijgen van andere LGBTQ-activisten in het buitenland, vooral nu er homo’s en transgenders zijn die zijn getroffen door het nieuwe COVID-19-virus”, zei hij.
“Door deel te nemen aan dit webinar, kunnen mensen meer te weten komen over de problemen waarmee we worden geconfronteerd en kunnen ze direct van organisatoren horen over de manier waarop we ermee omgaan en hoe ze ons beter kunnen zien en steunen,” voegde hij eraan toe.
De Kirgizische activist Sanjar Kurmanov, die zal worden vergezeld door collega-Kazachse activist Altynay Kambekova, herhaalde de gevoelens van de organisator: “De samenleving die het verschil tussen seksuele geaardheid en gender-identiteit niet begrijpt, maakt het een uitdaging voor transgenders. We waarderen solidariteit in Centraal-Azië en in deze tijden is online zichtbaarheid alles wat we hebben en het kan ons onveilig maken. De LHBTI-agenda wordt vaak gebruikt als anti-LHBTI-politiek instrument en erger nog in [het naburige] Turkmenstan en Oezbekistan.”
Moderator van het panel is de Amsterdamse wethouder So Roustayar van de jeugdige en diverse partij BIJ1, die zei: “Ik kom uit Afghanistan en het is belangrijk om van elkaar kennis te krijgen in de strijd waarmee we worden geconfronteerd. We moeten de stem van verschillende groepen verheffen, [elkaar] informeren en verbinding maken door solidariteit.”
Details over pre-registratie voor het gratis webinar van een uur op 1 augustus 2020 van 1500-1600 vind je hier.